Fler tankar att tänka.. på

Skrivet 2013-04-17

Det är inte bara toa-tanken man bör tänka på.. Även om den, så att säga ligger i tiden. Det som verkligen kan ställa till problem är om man får ”skit” i bränslet

Läs mer…

Alla andra tankar man har ombord samlar på skräp, på vatten och olika avlagringar. Därför är det viktigt att göra ren dom med jämna mellanrum. Men när det gäller fasta tankar i båten kan det vara lättare sagt än gjort. Vilket ofta leder till att dom ”glöms bort” till ett senare tillfälle.

Problemet är att det senare tillfället kan komma mycket tidigare än man har tänkt sig. Exempelvis när man har ett riktigt skitväder, med rejäl sjögång som gör att allt bottenslammet i bränsletanken skvalpar om och sätter igen bränslefiltren när det är som mest olämpligt med ett motorstopp!

När det gäller bränsletankar så är det ett känt faktum att  dagens diesel har en tendens att slamma på grund av mikroorganismer. Visserligen finns det en del mer eller mindre effektiva tillsatser man kan hälla i tanken för att motverka problemet, men det finns ingenting som kan ersätta en ordentlig tankrengöring då och då.

Ett enkelt sätt att förekomma slamproblemet, och att slippa få tjuvstopp, kan vara att hälla i vanlig fotogen som får stå och ”dra” ett tag i den tömda tanken. Sen vispar man om soppan ordentligt och suger upp gäggan med en pump eller hävert.

Dom eventuella fotogenrester som blir kvar i tanken skadar inte motorn på minsta sätt. Men naturligtvis måste man byta bränslefilter, och göra ren eventuella vattenavskiljare och slamsamlare mellan tank och motor innan det är klart för start.

redaktörn    

Kort eller lång rigg?

Skrivet 2013-04-16

Om man ska ha kort- eller långriggad motor till sin båt kanske inte är alldeles självklart alla gånger, men det finns några regler man kan ha nytta av känna till.

Läs mer…

En motor med kort rigg har ett mått mellan motorfästet (den del som bär motorn på akterspegeln) och antikavitationsplattan som är mindre än 40 cm. På en motor med lång rigg är samma mått mer än 40 cm.

Eller för att vara exakt.

Kort rigg så kallad S-rigg har ett mått som är 38,1 cm. – Vanlig långrigg L-rigg  har ett mått som är 40,8 cm. Ultralång X-rigg har ett mått som är 63,5 cm. och Ultra ultralång XX-rigg  har ett mått som är 72 cm.

Om man vill veta vilken motor man bör välja ska man mäta akterspegeln från kanten där motorn vilar, till båtbotten. När motorn är monterad ska antikavitationsplattan (den stora plattan på riggen ovanför propellern) befinna sig i höjd med båtbotten eller strax under.

redaktörn

Fler artiklar