Däråt har vi söder.

Skrivet 2010-04-04

Om man skulle tappa kompassen i sjön, eller om den skulle försvinna genom ett hål i fickan under promenaden i skogen, så är det ändå lätt att ta reda på var man har väderstrecken om man har ett vanligt analogt armbandsur på armen.

Visst… man kan ju alltid leta efter myrstackar eller mossa på träd och stenar. Men den här metoden är minst lika exakt, och absolut att föredra om man är till sjöss.

Och det går precis lika bra med en pendyl eller med en moraklocka, men det kräver av naturliga skäl mer av sin bärare. Det viktiga är att det finns visare på uret, och att det går någorlunda rätt.

Om man riktar in den lilla visaren mot solen, så har man söder ungefär mitt emellan den lilla visaren och kl.12. (se bilden som är tagen påskaftons eftermiddag).

På förmiddagen (före kl.12) hittar man söder till vänster om kl.12. (normaltid).

På eftermiddagen (efter kl.12) befinner sig söder till höger om kl.12. (normaltid).

När vi har sommartid – som råder nu – lägger man till en timme, nu är det alltså klockan 13 som gäller.

Men hur gör man när det är mörkt då.? När regnet står som spön i backen och dimma ligger som en grå filt över hög som låg?  Hur gör man då?  Ja säg det, det här var bara ett litet tips i all enkelhet.

Men i skogen ska man inte gå när det är mörkt – såvida man inte hittar – och gör man det så behöver man ingen kompass.  Och om sikten är noll till sjöss så bör man hålla sig på, eller invid land. I annat fall får man väl försöka hålla reda på grejorna!

redaktörn

Fler artiklar